DIS-Norge
 
  English Norsk  

DIS-Vestfolds programtips

 

CutePDF printer

CutePDF er en liten og nyttig skriverdriver som alle burde ha. Dette er altså ikke et program i vanlig forstand, men kan nok oppleves som det.
CutePDF er ett av flere alternativer til det meste kjente verktøyet for å lage PDF-filer, nemlig Adobe sin Acrobat Writer. Poenget med disse programmene er at alt man kan skrive ut på papir også kan skrives til en fil som alle kan lese uten å ha programmet den ble laget med. Alt som kreves av den som skal lese filen er at man har leserprogrammet som alltid har vært gratis fra Adobe. Men inntil i det siste har man vært tvunget til å kjøpe de dyre programmene for å lage disse pdf-filene. Med CutePDF kan du lage utskrifter fra Word, Excel og alle andre programmer. Ikke minst er dette nyttig å kunne gjøre fra ditt slektsprogram. Så kan mottakeren av pdf-filen lese den på skjermen, men også skrive den ut på papir.
Et annet viktig poeng er at pdf-filen blir så riktig som mulig, det vil si at mottakeren ikke behøver å ha de samme fontene på sin maskin for at sidene skal se riktig ut.
Når du skal lage en pdf-fil velger du rett og slett CutePDF printer som din skriver i stedet for den du normalt benytter og angir bare et filnavn og i hvilken mappe filen skal lagres.
Programmet er lite, raskt å installere og er dessuten helt gratis og fritt for reklame av alle slag.

PopTray 3.0

CutePDF printer driver er Freeware eller gratis og kan lastes ned herfra:

 

Adobe Reader er gratis og kan lastes ned herfra:

Filezilla

Filezilla er akkurat det du trenger av et filoverføringsprogram eller ftp-program. Et ftp-program (file-transfer-program) brukes først og fremst når du skal flytte filer mellom din egen pc og en server på internet. Har du laget hjemmesider vil du alltid ha bruk for et slikt program.
Filezilla er selvsagt gratis siden det er omtalt her og er svært enkelt å benytte. Filezilla finnes også på en rekke språk som du kan velge blant under installasjon.
I starten kan det se litt omfattende ut med alle vinduene som vises, men det er i grunnen enkelt når du først ser sammenhengen. Det øverste vinduet viser hvilke kommandoer som sendes mellom pc og server, men det er ikke noe å se så nøye på. Det eneste av interesse her vil være eventuelle feilmeldinger. Det store vinduet til høyre viser den maskin du kommuniserer med, typisk en web-server, men de to litt mindre til venstre er din egen pc. Nederst vises hvilke filer som lastes opp eller ned og hvor mye som eventuelt gjenstår.
Det aller første du må gjøre er å sette opp en forbindelse ved å angi servernavn, brukernavn og passord. Når du har satt opp forbindelsen mellom maskinene kan du flytte filer ved å dobbelt-klikke på dem (dobbeltklikker på en fil på serven lasten den ned til den lokale katalogen du står i og motsatt hvis du dobbeltklikker på en fil på egen pc), eller du kan dra dem fra det ene vinduet til det andre.
Selvsagt kan du også slette filer både lokalt og på server og du kan endre filnavn (og noen ganger også endre rettigheter på en fil eller en katalog.)

PopTray 3.0

Filezilla er Freeware eller gratis og kan lastes ned herfra:

 

 

 

Genviewer

Har du noen gang hatt behov for å kunne bla i en GEDCOM fil eller faktisk ønsket å kunne bruke den til til noe mer enn som et midlertidig fil for utveksling av data mellom programmer?
Et godt program for dette er det kanadiske programmet GENViewer som selges av Mudcreek Software for omlag 200 kroner.
Programmet leser raskt inn selv store GEDCOM filer og lar deg deretter gjøre de fleste tenkelig søk og filtrering er på enkel og intuitiv måte.
Når du har lest inn GEDCOM filen, vil du se at du har en rekke tabs eller faner øverst i skjermbildet hvor du kan velge mellom forskjellige visninger av dataene. De mest interessante er pedigree og list. I tillegg har du en som er merket Internet foruten en del andre som vel ikke så mye brukt, som f.eks. family.
I listbildet kan du enkelt sortere alle kolonnene ved å peke på feltnavnet øverst i bildet akkurat som i utforskeren. Det første du da kommer til å gjøre er selvsagt å sortere på etternavn. Dobbeltklikk på et av navnene i listen og dette navnet følger deg automatisk inn i de neste skjermbildene som hovedperson for det som vises.
Går du fra list til pedigree visning vil du se at person nå står helt til venstre med sine aner i en tre mot høyre som du selvsagt kan manøvrere deg rundt i.
I skjermbildet for en individuell person vil også notatene vises dersom GEDCOM filen var eksportert med dette.
Internet siden gir deg mulighet til å søke på en rekke nettsteder etter akkurat det navnet som du har i fokus nå.

Sist, men ikke minst, så kan du lage en kjørbar fil som du kan sende fra deg. Resultatet blir en relativt liten exe-fil som du lett kan sende som e-post.
Den har alle muligheter for visning og sortering, men du kan sette på en sperre for eksportering av GEDCOM data dersom du ønsker det.
Muligheten for søk på Internet er tatt bort i denne kjørbare versjonen.

Her kan du se på noe skjermbilder som viser litt av programmets mange muligheter.
Nettleseren vil her åpne et nytt vindu for å vise disse bildene.

Et eksempel på list vinduet.
Et eksempel på pedigree vinduet.
Et eksempel individ vinduet med notatene vist.
Internet siden med søkemuligheter.

Genviewer Genviewer er Shareware og kan testes i 15 dager. Likerer du det koster det deg kun $19.95 USD.
Programmet kan lastes ned herfra:

PopTray

PopTray er et lite og svært nyttig tilleggsprogram til både anti-virus program og til ditt e-post program, men det erstatter ingen av dem. PopTray brukes til å sjekke hva som ligger i din postkasse hos din internettleverandør uten at du starter ditt e-postprogram som Outlook, Opera, Netcape eller annet, og gjør deg i stand til å slette meldinger direkte på postkontoret, eller du kan foreta en forhåndvisning av innholdet i meldingen.
Det spesielle med PopTrays måte å vise meldinger på er at den ikke tolker vedleggene på noen måte eller prøve å kjøre disse, men kun viser deg at de er der og hva de heter. På denne måten kan du for eksempel raskt avsløre virus.
I tillegg kan PopTray settes opp med regler som automatisk sletter e-post fra bestemte avsendere eller hvor tittelen i meldingen inneholder bestemte ord. På denne måten har du fått en grei mulighet til å slette spam eller søppel e-post før du får disse inn i på maskinen.
PopTray kan settes til å sjekke mange e-post kontoer med ønsket intervall, f.eks. hver time.
Programmet er lite, raskt å installere og enkelt å endre oppsett på og dessuten helt gratis.

PopTray 3.0 PopTray 3.2 er Freeware eller gratis og kan lastes ned herfra:

Handy Backup

Backup er vanskelig! Eller synes du det er for tidkrevende? Eller kanskje du har andre gode bortforklaringer på hvorfor du ikke lager sikkerhetskopier av dine data. Da er du i godt selskap. De aller fleste av oss er utrolig sløve med å ta kopier av de data vi tross alt har brukt mye tid på å samle.
Og kanskje har du også litt rett i at det til tider kan være litt tungt, spesielt dersom det snakk om store mengder med filer.
Men her skal du få et lite forslag som kan få deg til å ta den nødvendige backup. Forslaget består i å laste ned programmet Handy Backup fra denne adressen:
http://www.handybackup.com
Dette programmet er lite, raskt og svært enkelt å bruke. En veiviser, eller wizard, lar deg enkelt sette opp en rekke forskjellige backupkjøringer etter hva som passer deg og hvilke enheter du har mulighet til å kopiere data over på. Og nettopp dette er en av styrkene til Handy Backup. Du kan kopiere til et annet sted på harddisken, til en annen disk, brenne en cd-r eller cd-rw-plate, eller legge filer ut på Internet.
Dersom du velger å legge ut sikkerhetskopien på en cd plate, kan du angi at den skal be om ytterligere en plate dersom det ikke er tilstrekkelig plass på den første.
Programmet har også mulighet for å pakke sammen data med zip eller legge ut sikkerhetskopiene med passordbeskyttelse.
Ytterligere en svært praktisk funksjon er at du kan sette at gitte backuper skal utføres ved bestemte tidspunkt, for eksempel hver dag klokken 22:00. Dette er kanskje den aller beste delen av programmet. Da glemmer du ikke å ta sikkerhetskopien du du lett venter med.
Programmet finnes som shareware. Det betyr at du kan teste det i 30 dager. Deretter må du betale 30 dollar dersom du ønsker å beholde det, men det er det absolutt verd.

PopTray 3.0 Handy Backup er Shareware og kan testes i 30 dager. Du kan lastes det ned herfra: