DIS-Norge
 
  English Norsk  

oktober 2014

DNA-foredrag i Sande

DNA stod på agendaen hos DIS-Sande onsdag 22. oktober. Og dette var uten tvil et tema som fenget tilhørerne denne kvelden. Foredragsholder Anne Marit Berge forklarte på en lettfattelig måte hva DNA kan brukes til i forbindelse med slektsforskning. Temaet er både stort og komplisert, men hun klarte å demonstrere hvordan man ved hjelp av DNA-tester kan bekrefte om slektstreet stemmer, noe som slett ikke er lett dersom man beveger seg ti generasjoner bakover. Hun forklarte hvem man burde ta prøve av i familen for å få et best mulig utbytte av testen. 

Foredragsholder Anne Marit Berge er administrator for Norgesprosjektet DNA og har blant annet utarbeidet DIS-Norges DNA-side: DNA-for slektsforskere

Se også diskusjoner og spørsmål om DNA i Slektsforum
Anne Marit Berge forteller om DNA
Foto: Hege Frebergsvik
 

Krimkveld på Statsarkivet i Kongsberg tirsdag 21. oktober

Tirsdag 21. oktober skal Statsarkivet i Kongsberg, i samarbeid med litteraturfestivalen Kongsberg Krim, arrangere krimkveld. De inviterer inn til mørke magasiner og spennende krimhistorier fra virkeligheten! Hva skjedde egentlig den uhyggelige natta på Kongsberg våpenfabrikk i 1891? Hvorfor skrev presten i Heddal et dikt til skrekk og advarsel på mestertyven Tov Murukleiv sin grav? Dette og mer til får du svar på om du besøker Statsarkivet denne kvelden.

Det åpner kl. 19, med rundturer hver halvtime. Siste rundtur går kl. 21. De serverer også kake etter to hundre år gamle oppskrifter fra Riksarkivets blogg Historisk kokekunst. Arrangementet er helt gratis og for alle historieinteresserte. Adressen er Frogs vei 44, 3611 Kongsberg.

 

 

Første kilde publisert på DA

Digitaliseringsprosjektet har nå fått publisert sin første kilde på Digitalarkivet
Inntil nå har alt ferdigstilt materiale blitt publisert på nettsidene til DIS-Vestfold, men nå har vi i samarbeid med Digitalarkivet altså fått lagt ut en kilde hos dem. Målet med dette var å test at alle våre ledd i prosessen fra fotografering, via bildebehandling, navngiving, indeksering og fram til publisering ble gjort på en slik måte at det passet for arkivverket.
Konklusjonen er at vi nå har god kontroll på rutinene, og kilder vi ferdigstiller framover vil kunne publiseres både hos Digitalarkivet og på våre egne sider. 

Kilden som er lagt ut er Jarlsberg grevskapMilitærvesen - Ruller, rekke II nr. 1.8, Ekstrarulle for Holmestrand, 1818.
Lenke til første side av kilden finner du her

Under ser vi Digitalarkivets informasjon om kilden som er publisert.

 

Tjøme på Gravminner

Da har også de første data for Tjøme kommet på nett.
I dag ble data og bilder for Gjervåg på publisert og gjort søkbart i basen for gravminner. Stor takk til Kurt Fjellhegn som har levert den første delen her. 
Det jobbes også med Hvasser og Tjøme, og vi regner med at Hvasser er klar for publisering om ikke alt for lenge. Tjøme er en mye større plass, og det betyr mer jobb både med registrering og fotografering selvsagt.