DIS-Norge
 
  English Norsk  

november 2014

Nytt fra Slektsfotogruppen

Nytt verktøy for søk og presentasjon av bilder for Slektsfotoprosjekt er på plass, riktignok på lånt server inntil videre.
Test ut de nye sidene og gi tilbakemelding til prosjektgruppen dersom du har opplysninger om identiteten på personer.
I det nye verktøyet har man mulighet til å få vist alle tager som er brukt, noe som gjør det letttere å søke i de bildene som er registrert.

Forhenværende Vestfold Fylkesmuseum hadde en samling på ca. 10.000 bilder, glassplater, med portrettfotografier fra fotografene Larsen og Bryn i Tønsberg.  I forbindelse med sammenslåingen av museene i Vestfold skulle disse kastes.  Det ble da inngått et samarbeid mellom Vestfold Slektshistorielag, Jarlsberg Historielag og DIS-Vestfold om å ta vare på disse bildene.  Bildene blir fotografert og digitalisert for så å bli lagt ut på nettet.

Siden vi ikke vet hvem som er på bildene, er vi avhengig av at noen gjenkjenner dem og gir oss tilbakemelding på dette, pr. mail
Vi har holdt på i ca. 4 år, og har lagt ut ca. 4.000 bilder til nå og fortsetter arbeidet.  Det står ”Bestiller” og et navn under hvert bilde.  Det betyr at det er denne personen som har bestilt en kopi av dette bildet.  Årstallet under bildet er det årstallet bildet er bestilt, altså ikke nødvendigvis det året bildet er tatt.
Ønsker du kopi av bildet? Det er mulig å kjøpe kopier av disse bildene. 

 

Fra rådhusets kjeller

Det skjer ting i rådhusets kjeller....

Informasjonbladet fra Holmestrand kommune er hyggelig lesing for oss som jobber med lokalhistoriske kilder. Blad nummer 3 i 2014 forteller om en stor rydde og sorteringsjobb som gjøres med alt materiale som skal sendes til Interkommunalt Arkiv på Kongsberg

Omlag 400 hyllemeter med dokumenter fra "tidenes morgen" og fram til 1980 pakkes nå for å bli lagret på IKAs nye anlegg på Kongsberg. Her vi det bli tatt hånd om av erfarne folk som registrere alt sammen. Når den jobben er gjort er det mulig for å oss i DIS-Vestfold å ta disse kildene i bruk. Vi har avtale med både Holmestrand kommune og IKA som gjør at DIS-Vestfold kan skanne og gjøre slike kilder tilgjengelig til glede for alle slektsforskere og historieinteresserte.

Her finnes kilder helt tilbake til 1675, og den eldste protokollen som nå blir sendt IKA er fra 1790. Blant de spennende protokollene finner vi besøksprotokoller fra den gamle skyss-stasjonen Bilidt og fra det gamle erverdige Holmestrand Bad.

Av andre kilder kan nevnes en lang rekke skoleprotokollere som dekker de gamle skolene Odderud, Hæg, Godaker, Den Tordenskjoldske realskole, Hillestad med fler og selvsagt dagens skoler.

Når disse tingene er klare håper vi selvsagt å begynne skannejobb og publisering på nettsidene våre. Dersom du har lyst til å bidra i dette prosjektet, enten med de omtalte kildene her, eller ting fra andre steder i fylket er bare å kontakte styret i DIS-Vestfold.

Det skjer i rådhusets kjeller
 

Hadde du slekt i Kristiania i 1923?

Da burde du prøve dette!

Her kan du søke i folketelling 1923 for Kristiania.

Dette er et registreringsarbeide som har foregått på frivillig basis i flere år av DIS-Oslo/Akershus i samarbeid med Riksarkivet og Oslo Byarkiv, og som skal ut på Digitalarkivet.

I påvente av at dette skjer har vi derfor laget dette midlertidige søkeverktøyet som Bjørn Haaland har utviklet.

For å søke, klikk på denne linken: Midlertidig søk i kommunal folketelling for Kristiania

 

Medlemsmøte i DIS-Vestfold

Minner om DIS-Vestfolds medlemsmøte på Stokke Bygdetun, torsdag 27 november kl 18.30.

Morten Thorvaldsen vil snakke om Fattigvesenet i Larvik, Tønsberg og litt fra Sandefjord. Han vil også snakke om nye hvalfangstrelaterte kilder som er skannet av Sandefjordsgruppa. Herunder mannskapslister fra Øya, dvs Syd Georgia. Det blir også en kort presentasjon av hva som finnes på Hvalfangstarkiver.no

Etter pausen vil vi snakke litt om data relaterte temaer.

 

Lær gotisk håndskrift på mobil og nettbrett

Sliter du med å tyde gotisk håndskrift i kirkebøker eller andre kilder? Har du tenkt at nå må du se og få meldt deg på kurs snart? Hjelpen er her! Arkivverket er stolte av å kunne presentere Arkivverkets nye app, Gotisk håndskrift.

I appen vises ord skrevet med gotiske bokstaver, basert på håndskrift brukt i kirkebøker fra 1800-tallet. 

Det faglige innholdet står Knut Johannessen for, kjent fra lærebok og mange kurs.

Tilgjengelig i App Store og Google Play nå!

Les mer på Arkivverkets side eller på Riksarkivets Facebook side.

App for gotisk skrift

 

Gratis medlemskap ut året

Gratis medlemsskap ut året 2014!

Etter en utrolig positiv og stor respons på vårt tilbud på slektsforskerdagen har DIS-Norge, Slekt og Data besluttet at det er gratis medlemskap ut 2014 for alle som melder seg inn.

Benytt deg av dette tilbudet!

Her kan du lese om hva medlemskapet inneholder

Innmeldingen gjør du på dette skjemaet, der velger du Medlem så fyller du ut skjemaet og klikker på Bekreft opplysningene nederst på siden.

Meldte du deg inn i DIS-Norge etter Slektsforskerdagen 2014 og har betalt vil du få refundert beløpet.
Gi da beskjed om dette til DIS-kontoret på kontor@disnorge.no - husk å oppgi kontonummer!

 

Skoleprotokoller fra Larvik

Fra digitaliseringsgruppen i Sandefjord har vi nå fått tre nye bøker publisert.
Dette er skoleprotokoller for middelskolen og høiere kommunale almenskole i Larvik. 

Flippingbook presentasjoner:


Mandtalsprotokol for Larviks
komm. høiere almenskole
1879 - 1893

Mandtalsprotokol for Larviks
komm. høiere almenskole
1894-1910

Larviks kommunale Middelskole
1915-1921