DIS-Norge
 
  English Norsk  

mai 2015

DIZ har fått ny redaktør

DIZ nummer 1 i 2015 Tor GervinMedlemsbladet til DIS-Vestfold har fått ny redaktør.
Etter mange år med Willy Fredriksen som redaktør har nå Tor Gervin overtatt som redaktør. I dag, 18. mai 2015, kom hans aller første nummer av DIZ ut.
Tor betegner ofte seg selv som gammel bladfyk. Det betyr på godt norsk at han har mange års erfaring som journalist. Han har også jobbet i mange år som kommunikasjonsrådgiver. Med en slik bakgrunn, kombinert med hans lidenskap for slektsforskning, skulle dette love godt for innholdet i DIZ framover. 
På lik linje med alle andre redaktører er han helt avhengig av å få tilsendt godt stoff som han kan bearbeide og publisere til glede for oss lesere av bladet. Han oppfordrer derfor medlemmene til å sende ham
 ​stoff av alle slag som kan være til informasjon, glede og inspirasjon for alle medlemmer av DIS-Norge. 
Du finner som vanlig alle utgaver av DIZ under menypunktet For medlemmer når du er pålogget nettsiden til DIS-Vestfold. 
 
 

Det angår også deg - Holocaust i Vestfold

Vi flytter vårt medlemsmøte fra torsdag 21. mai i Stokke til tirsdag 12. mai 2015 og deltar på Vestfoldmuseenes arrangement "Det angår også deg - Holocaust i Vestfold".

Dette er et åpent møte arrangert av Vestfoldmuseene.

Tirsdag 12. mai kl. 18.00-20.00

Sted: Berg fengsel, Tønsberg
Holocaust skjedde også i Vestfold! Jødiske nordmenn bodde her, og mange ble utsatt for store overgrep i vårt fylke. Denne kvelden kan du komme nær enkeltmenneskers skjebner. Foredrag ved Ulla Nachtstern fra Vestfoldarkivet og Ane Ringheim Eriksen fra Larvik Museum. Omvisning i straffecellene og diktlesning ved minnesteinen.

Det bodde omkring 50 jøder i Vestfold før 2. verdenskrig. De levde aktive liv og satte spor etter seg. Ved fredstid var kun en håndfull av dem fortsatt i live. I Vestfold lå også Berg interneringsleir, den eneste konsentrasjonsleiren i Norge som var direkte underlagt det norske Politidepartementet. Her ble jødiske menn internert fra oktober 1942 til mai 1945, utsatt for et terrorvelde som ble håndhevet av norske politimenn, tidligere frontkjempere og hirdmenn.

Ulla Nachtstern fra Vestfoldarkivet forteller, med utgangspunkt i sin jødiske morfar Moritz Nachtstern, om Berg interneringsleir og den skjebnen de jødiske mennene som ble internert der ble tildelt.

Ane Ringheim Eriksen fra Larvik Museum forteller om familien Sachnowitz fra Larvik; en stor og velintegrert jødisk familie som nærmest ble totalt utslettet i Auschwitz. Kun Herman kom tilbake. Den viktige boken hans, «Det angår også deg», har gitt navn til Vestfoldmuseenes formidlingsprosjekt «Det angår også deg. Demokrati og menneskerettigheter i Vestfold.»

Det blir også omvisning i straffecellene og diktlesning ved minnesteinen.

Det er plass til 60 personer, så det vil bli først til mølla.
NB. På grunn av sikkerhetshensyn må vi be om at publikum samler seg foran hovedporten, uten å gå inn. Dere vil bli hentet.

 

Stokke, ny blant digitaliserte kilder

Hvis du har besteforeldre eller oldeforeldre som har gått på Melsom Landbruksskole bør du ta en titt på de nye bøkene som her er publisert. 

Her finner du både hvem som har søkt opptak på skolen, beskrivelse av hver students resultater, og du kan selv prøve deg på eksamensoppgavene de fikk. Ved opptak finner du også informasjon om hvilken skolegang de har fra før. Slett ikke alle søkere fikk plass, og alle måtte ta en opptaksprøve for å komme inn. Det var flere grupper ved skolen, både ordinære elever og de som tok kortere kurs som kunne vare i 5 måneder.  Ved Melsom finner du både elever ved husmorskolen og selvsagt de som gikk på landbruksskolen.