DIS-Norge
 
  English Norsk  

oktober 2015

Slektsforskerdagen 2015 i Vestfold

Slektsforskerdagen 2015 TønsbergNå er det kun få dager igjen til Slektsforskerdagen 2015 i regi av DIS.

I Vestfold vil du finne arrangement i Larvik, Sandefjord, Tønsberg og Sande. 

Alle fire stedene blir det foredrag, stands, demonstrasjon av slektsprogrammer med mye mer. Ikke minst vil du her treffe erfarne slektsforskere som kan gi deg tips, hjelp til å søke eller inspirere deg til å begynne med en spennende reise i din egen historie. 

I kalenderen finner du mer detaljer om de ulike arrangementene, hvor de holdes og viktige klokkeslett for deg som vil få deg foredragene. 

Alle er hjertelig velkommen til en hyggelig prat om slekt og historie.

 

Nytt forum for oppslag i aviser

Nytt forum for oppslag i dødsannonser i avisene er opprettet. I Slektsforum finner du nå et eget forum for å få hjelp med dødsannonser og nekrologer som har stått i aviser og media.

Slektsforum har nær 20.000 registrerte brukere som hjelper hverandre med store og små problemer så her er det bare å legge inn spørsmålene dine. 

Noen forum er åpne for alle, mens noen er for medlemmer av DIS-Norge, Slekt og data. Når du logger deg på Slektsforum vil du til enhver tid se forum som er åpne for deg.

Dersom du har en eller flere aviser du kan slå opp i for andre er det flott om du også bidrar her. 

 

Folketellinger fra 1815

Folketellinger fra 1815 er blant nye de kildene her på sidene til DIS-Vestfold.

På Vestfoldarkivet fant de tre slike fra 1815, og de dekker henholdsvis Holmestrand, Nordre og Søndre Rode, Tønsberg, Søndre -Mellom og Nordre Rode og Slagen Søndre Ness i Tønsberg

Tønsberg Forsorgvesen - Kopibog for Hjemstavns-forklaringer 01.01.1887 - 19.04.1890 ble også nylig ferdigstilt og publisert. 

Av andre kilder som er publisert fra digitaliseringsprosjektet nå i helgen er enda en skoleprotokoll med Greveskogen videregående skole elevregister for 1891-1912

Nå i helgen ble det som sikkert er Vestfolds minste gravplass, nemlig Udrumsdal gamle, eller Røed, lagt til i Gravminnebasen. 

 

Formuesskatten av 1789

Eksempel på formueskatt fra 1789Skattelister og selvangivelser for formuesskatten av 1789 er nå tilgjengelige i Digitalarkivet. 

Hva var formueskatten?
Formuesskatten av 11. mars 1789 påla det norske folk en engangsavgift av formue, inntekt og næring.

Et eksempel på hvilke opplysninger du kan finne
Bonden Halvor Haagensen Blindern (1733-1804) måtte betale 40 riksdaler i skatt av formuen sin. Det kommer frem av selvangivelsen (bildet) han leverte inn i forbindelse med formuesskatten som ble pålagt det året. Han var en av Akers dyktigste jordbrukere, og var tidlig ute med å starte potetproduksjon og -salg i større mengder.

Hvem måtte betale?
Skatten på formue måtte betales av alle og enhver, uansett rang, stand, alder eller kjønn, men blant annet innbo og husgeråd til eget bruk var unntatt beskatning. Den enkelte skulle selv beregne sin egen formue på ære og samvittighet. Dette for å slippe at andre skulle undersøke ens personlige formuesforhold. I Riksarkivets blog Dokumentene forteller kan du lære mer om denne viktige kilden.

Hvor finner du oversikten i Digitalarkivet?
Til glede for oss alle nå så finnes selvangivelser og skattelister digitalisert.

 

1891- tellingen: Aftenpostens "Klikk deg inn i fortiden hjemmefra"

Aftenpostens nettside INNSIKT har en artikkel om 1891-tellingen og hvordan hvordan man skal gå frem for søke i en kommune.

Det bodde to millioner nordmenn i landet i 1891 og alle ble registrert håndskrevet.

Hele folketellingen for 1891 ligger nå ute på Digitalarkivet. Den er kun skannet og er derfor ikke søkbar. Da blir det som å sitte på Riksarkivet å bla i boken, men du gjør det hjemme på din egen PC. 

Artikkelen til Aftenposten INNSIKT forklarer utfyllende:

 • Hvordan tellingen er organisert
  • Hver by/herred er delt i nummererte tellingskretser.
  • Hvert bosted i en tellingskrets har et huslistenummer.
  • Hver person på hvert bosted har et personseddelnummer
 • Hvordan søke i et herred (kommune)
  • Hovedsammendrag
  • Hovedliste
  • Husliste
  • Personsedler
 • Hvordan søke i by
  • Alfabetisk gateregister
  • Husliste
  • Personsedler

For å lese hele artikkelen kan du trykke: Klikk deg inn i fortiden hjemmefra. (Du må skrolle nedover for å lese hele artikkelen)