DIS-Norge
 
  English Norsk  

september 2016

Gorilla og Veranda

Har du noen gang sett alle de fantasifulle skutenavnene som Gorilla, Sylphiden, Velkommen eller Veranda?

I boken Norske seilskibsrederier gjennom 50 år vil du finne disse navnene og mange andre kreative skutenavn. Slekt og Data Vestfold har skannet denne flotte boken som dekker periode 1886 til 1936. Den er sortert etter sted og deretter på rederi. 

Nettopp det å følge en skute fra eier til eier kan være en utfordring. Det var ikke uvanlige at ny eier ga skuten et nytt navn, men hvordan finner man så igjen båten et annet sted, hos en annen reder og med nytt navn. Hemmeligheten er å finne en båt av samme type som bark, skonnert osv., som er bygget samme år og som har samme vekt. Vekten på skuta vil her være en viktig nøkkel. 

Vi har derfor også fått laget en liste over alle skutene som er omtalt i denne boken slik at man lettere kan klare å finne ut av det. Denne listen er laget i form at et Excelark hvor det er lagt inn filter på hver kolonne. På den måten kan man redusere antall linjer som vises slik at man får kun et lite antall som man kan klare å vurdere. 

Dette regnearket er lagt ut som en tjeneste til medlemmene. Alle som er innlogget her på nettsidene vil se det som et vedlegg til denne artikkelen.

 

 

Seniorsurf

Torsdag 22. september arrangeres Seniorsurfdagen over hele landet, og Slekt og Data er med.

Seniorsurf arrangeres på en en lang rekke steder, og i Vestfold vil du finne oss sammen med Seniornett på følgende steder:

Sande bibliotek kl. 13:00 -

Horten bibliotek kl. 10:00 - 14:00

Sandefjord bibliotek kl. 12:00 - 15:00

Tønsberg bibliotek kl. 12:00 - 15:00

På disse stedene vil vi ta i mot de besøkende og demonstrere hvordan man kommer i gang med søk etter slekt og kilder.

Alle er hjertelig velkommen til en hyggelig prat.

 

DIZ nummer 3-2016

Organisasjonen bytter navn til Slekt og Data, men bladet DIZ består, og det med stadig mer og bedre innhold.

I denne utgaven av bladet finner du som medlem et bredt utvalg av lærerike artikler. Takket være flere skribenter enn noen gang har redaktøren satt sammen et innholdsrikt blad til glede for oss alle. 

Fra Vestfoldarkivet har vi fått med en lang artikkel som gir oss innsikt i hvordan de jobber med innsamling, bevaring og ikke minst formidling. Vestfoldarkivet er også en av Slekt og Data Vestfolds viktige samarbeidspartnere i og med at svært mye av det vi publiserer er har blitt produsert nettopp hos dem.

Også i år har Slekt og Data Larvik engasjert seg i historieundervisningen i Larvik. De har satt slektsforsning på timeplanen og dette inkluderer en konkurranse hvor elevene kunne sende inn sin egen historie. Vi er så heldig at vi har fått publisere vinnerbidraget i dette nummeret av DIZ.

Kopper var noe som rammet alle sosiale lag, og nå kan vi lese Anne Linstads artikkel om hvordan man fikk bukt med denne sykdommen.

Lars Jørgen Ormestad følger opp artikkelen med en forklaring på hvordan arbeidet med vaksinering kan hjelpe oss som slektsforskere nå i dag.

Dette og mye mer finner du altså i denne utgaven av bladet som du finner på våre medlemssider for bladet DIZ.

 

Kurs i slektsforskning Bakkenteigen 2016

Temaer for kurset i slektsforskning.Kurs i slektsforskning starter 28. september 2016!

Interessen for kurs er stadig stor, og Slekt og Data Vestfold setter derfor i gang enda et grunnkurs i slektsforskning.  
Sted for kurset som går nå i september-oktober blir Høgskolen i Buskerud og Vestfold,  altså på Bakkenteigen i Borre.

Kurset starter onsdag 28. september, og erfaringen fra tidligere er at det fort fylles opp så det lønner seg å melde seg på så snart du vet at du har lyst til å delta.

Kurset som går over tre kvelder, egner seg både for nybegynnere og de som har holdt på en stund som ønsker å få påfyll og nye tips.

Les mer om kurset i slektstforskning.